1 Ağustos 2011 Pazartesi

Soldaki Ayrışma


Sol yıllardır bir atılım yapacak diye bekleyenler her seçim zamanında veya her birlik çağrısının arkasından hüsrana uğruyor. Atılım yapması beklenen genç futbolcular gibi yıllardır beklenen atılım maalesef bir türlü gerçekleşemiyor. Tabi solun içindeki büyük ayrışma bunun en büyük sebebi.

Çok basit örneklerle konuyu açıklamaya geçmek gerekirse, size iki farklı oluşumdan bahsetmek istiyorum. Halkevleri üyelerini televizyonlarda Ankara’daki ve İstanbul’daki ulaşım zamlarını protesto ederken görmüşsünüzdür. Aynı şekilde EDP İzmir İl Örgütü’nün de İzmir’de ulaşım zamlarının geri alınması için açtığı davaları da gazetelerde okumuşsunuzdur. EDP İzmir İl Başkanı’nın avukat olması eylemin hukuksal zeminde sürmesine neden olmuşken, ulaşım zammı eylemlerinde daha çok öğrencilerden oluşan Halkevleri de ücret ödemeden ulaşım araçlarına binerek eylemlerini sürdürmektedir. Bu iki olaydaki küçük ayrıntıya dikkat ederseniz eğer Halkevlerinin AKP’nin elinde olan İstanbul’da ve Ankara’da eylem yaptığını fark edebilirsiniz. Aynı şekilde EDP’nin de CHP’nin elinde olan İzmir’de eylem yaptığı görülebilir. Yani kısacası Halkevleri AKP’ye; EDP ise CHP’ye karşıymış gibi bir görüntüyü anlayabiliriz.

Hopa'daki Halkevleri ve CHP'nin pankart birlikteliği

Halkevleri daha çok yoksul kesimlerde örgütlenen ve geçmişi Türkiye’nin kuruluşuna kadar uzayan bir oluşum. Yani CHP’yle geçmişte büyük bağlantıları olan da bir oluşum. Hatta en son Hopa olaylarındaki CHP ve Halkevleri birlikteliği de görmüştük.

EDP ise Ufuk URAS’ın siyasi çerçevesi üzerinden kurulmuş yeni bir parti. Daha çok aydınların, entelektüellerin ve biraz daha orta kesimin içinde olduğu parti, referanduma da “evet” demişti. AKP’ye umut bağlayan, değişimi yapabileceğini düşünen bir oluşum ki zaten referanduma verdikleri oydan da bu belli. Aynı zamanda CHP’yi de darbeci olmakla itham ediyorlar.

En başta dediğim gibi solda büyük bir ayrışma var. Bu tek örnekte olduğu gibi soldakiler birbirlerini darbeci olmakla veya hükümete yandaş olmakla suçluyorlar; şu anki en büyük sorun bu. Hükümetin başındaki partiden umut bekleyebilirsiniz veya yıllardır dirsek teması halinde olduğunuz bir partiye de umut bağlayabilirsiniz. Ancak doğruya doğru, yanlışa yanlış denilemezse en başta zaten sol olunamaz. Solun ortak bir akılda buluşması, bir alternatif olabilmesi düşünülemez. Siz eğer İstanbul’da ve Ankara’da eylem yaparken bir bağınız var diye İzmir’deki belediyeyi eleştirmiyorsanız veya tam tersi olarak İzmir’i eleştirirken Ankara’daki ve İstanbul’daki belediyeleri eleştirmiyorsanız yani oynak bir tavır sergiliyorsanız bir sol alternatif beklemek anlamsızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder